fredag 1 oktober 2010

Bakat en smarrig äppelpaj

Hittade ett recept på en smarrig äppelpaj som jag tänker trösta mig med ikväll.
Är ensam hemma i Halmstad.
Bertil ligger på sjukhus och är alldeles nyopererad i sin höft. Han kommer att bli kvar där över helgen innan jag får hem honom igen.
Annars har jag inte gjort så mycket denna fredag mer än att jag haft tvättstugan, varit på bibblan och lånat en bok som jag fick tips om av Elisabeth, Igelkottens elegans av Muriel Barbery.

Mums, pajen blev kalasgod så här kommer receptet.

5 äpplen
1 tsk kanel el kardemumma
100 g smör
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
½ tsk salt
1 uppvisat ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och kärna ur dem, skär i tunna skivor. Smörj en form med lite smör och lägg i äppelbitarna. Strö över kanel. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner det smälta smöret och ägget. Bred degen över äpplena. Platta till degen. Pudra degen med lite kanel före gräddningen. Grädda i ca 30 - 40 min i nedre delen av ugnen. Pajen ska få en gyllenbrun färg. Servera med vaniljsås el vaniljglass.

Recept från Svarta Örnshuset, Halmstad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar